Planning

Fan op facebook

Harmonie

De Koninklijke Harmonie Sint-Jozef Moorsel is een harmonie -orkest, samengesteld uit enthousiaste en gemotiveerde muzikanten.

Dankzij haar muzikale kwaliteiten en onder de kundige leiding van dirigent Dirk Wambacq, bereikt de harmonie een ruim en trouw publiek.

Buigend op een rijke geschiedenis en dankzij de inzet van het bestuur brengt de harmonie jaarlijks een Winter- & Kerkconcert waarbij de speelvreugde en inzet van de muzikanten tot uiting komt.

Bestuur

Historiek

1919Het gehucht Moorsel telt amper 350 inwoners. Toch wilden enkelen onder hen een eigen fanfare op de feestelijkheden (o.a. de processie) in dit kleine dorpje op te vrolijken. Tot nu toe moest steeds een beroep gedaan worden op de fanfare nr 2 'Sint-Lambertus' uit Leefdaal om de processie te begeleiden. Dit was steeds het geval sinds het ontstaan van de parochie Moorsel in 1906.

Op 13 januari 1919 werd het reglement goedgekeurd en ondertekend. De fanfare Sint-Jozef was geboren. Men noemde haar naar de patroonheilige van de parochiekerk.

Op 6 april 1919 vinden we in de boeken 400 frank aan giften voor 'den drapeau'. Het eerste vaandel werd aangekocht en het eerste bestuur werd als volgt samengesteld:

1920 Op de eerste zondag van mei speelde de fanfare Sint-Jozef haar eerste processie. De toenmalige dirigent 'Polleke Vandermosten' kwam voor elke repetitie te voet van Tervuren naar Moorsel. Na de repetitie overnachtte hij bij de voorzitter en ging 's anderdaags terug werken in Tervuren.

Op 27 juni 1920 wordt het vaandel van de fanfare ingehuldigd. De eerste dirigent, Leopold Vandermosten, zal de fanfare leiden tot 1938.

1938 A. Schoonjans wordt onze nieuwe dirigent.

1953 L. Craessaerts volgt Henri Vanaudenhaegen op als voorzitter.

1964 Frans Buelens wordt de vierde dirigent van de fanfare. Hij zal 43 jaar lang de muzikale leiding op zich nemen.

1969 Onze fanfare bestaat 50 jaar en mag de eretitel "Koninklijke" toevoegen aan haar naam. Jozef Goossens wordt de nieuwe voorzitter.

1970 In de '70 en '80 bleef onze vereniging niet achter op de sterke bevolkingsgroei en oogstte heel wat succes bij de uitvoering van concerten. Waar het accent vroeger lag op uitstappen verschuift dit nu, zonder de dorpsfeestelijkheden uit het oog te verliezen, naar het spelen van concerten. Ook de bezetting evolueert naar een harmoniebezetting met klarinetten en dwarsfluiten. Niettemin blijft de naam nog steeds "Koninklijke Fanfare Sint-Jozef Moorsel"

1982 De Koninklijke Harmonie Sint-Jozef presenteerde haar eerste jeugdconcert in de kerk van Moorsel. Dit concert groeide uit tot een enorm succes en bracht onze eigen jongeren samen met jongeren uit Sint-Rumoldus uit Steenokkerzeel en uit Sint-Pancratius uit Sterrebeek. Het kerkconcert was geboren!

1983 In de kerk speelden we het eerste kerkconcert in samenwerking met het Sint-Ceciliakoor uit Moorsel.

1986 Omdat ondertussen heel wat jongeren in de fanfare speelden, organiseerde Willy Vekemans de eerste jeugddag tijdens de kerstvakantie. Op deze dag werd muziekstudie afgewisseld met ontspanning. Na 's avonds samen te tafelen, trok de hele bende er dan op uit om te gaan schaatsen in Haasrode.

1988 Het concert in de parochiezaal barstte ieder jaar meer uit zijn voegen; de zaal was te klein geworden om elke luisteraar een zitplaats te bezorgen. Vanaf dit jaar vinden de winterconcerten van onze fanfare dan ook plaats in de nieuw gebouwde polyvalente zaal 'De Steenberg'. In deze prachtige ruime zaal kunnen de muzikanten en het publiek nog meer genieten van de muziek.

1997 Op de algemene vergadering wordt Willy Vekemans unaniem verkozen tot vierde voorzitter. Hij volgt na 28 jaar Jozef Goossens op die nu ere-voorzitter wordt.

1998 Op 6 maart neemt de fanfare deel aan een eenmalig en uniek benefietconcert in de stadsschouwburg te Leuven: 'Similes in Concert'. Meer dan 100 uitvoerders uit onze fanfare, de fanfare van Sint-Pancratius Sterrebeek en Sint- Rumoldus Steenokkerzeel brachten voor een bomvolle schouwburg een zeer gevarieerd programma. Frans Buelens dirigeerde o.a. de ouverture tot Nabucco (G. Verdi) en La Gazza Ladra (G. Rossini), de Keizerswals (J. Strauss Jr.).

1999 Op 27 maart 1999 bestaat de fanfare 80 jaar en wordt de benaming omgetoverd tot Koninklijke Harmonie Sint-Jozef Moorsel. De naam "Fanfare" strookte al lang niet meer met de bezetting.

2005 Het jaarlijkse feestmaal, traditioneel op Palmzondag, wordt in een nieuw kleedje gestoken. Vanaf nu vindt 'den diner' plaats begin september en krijgt het een andere uitwerking. Er wordt geopteerd voor een barbecue.

Pieter Nuyts neemt de leiding van het vernieuwde jongerenensemble over van Willy Vekemans. De benaming van ons jeugdorkest verandert in Step In Moorsel of SIM.

2006In een overvolle concertzaal dirigeert 'de chef' Frans Buelens voor de laatste keer ons winterconcert. Het wordt een spetterend concert met als speciale gast Jeffrey Dirix die Rhapsody in Blue (G. Gershwin) en Warsaw Concerto (R. Addinsell) brengt op piano onder begeleiding van de harmonie.

Frans Buelens leidt de harmonie verder tot in mei. Dirk Wambacq, orkestmeester en klarinet solo bij de Koninklijke Harmonie der Gidsen, neemt de baton over.

SIM speelt op 19 maart onder leiding van Steven Crabbé. Nadien wordt de leiding over de integratie van jonge muzikanten overgelaten aan de dirigent Dirk Wambacq.

2007 Onze nieuwe dirigent Dirk Wambacq dirigeert zijn eerste winterconcert.

De barbecue in september wordt voor de eerste keer voorafgegaan door een wandelzoektocht.

2011 Onze harmonie zegt vaarwel aan de parochiezaal als repetitieruimte. Het nieuwe lokaal is gelegen onder de polyvalente zaal van "De Steenberg" en wordt feestelijk ingehuldigd op 4 januari.

Op 3 september spelen onze muzikanten samen met leden van alle harmonieën van Tervuren een gezamelijk openluchtconcert op de markt van Tervuren. Het 150-koppige orkest stond onder leiding van gastdirigent Jan Van der Roost.

Tijdens het kerkconcert op 8 oktober werkt onze harmonie samen met zanger Kris Struyven (bekend van o.a. "De Grote Prijs Bart Peeters" en "The Voice").

2013 Op het winterconcert in februari speelt onze harmonie de wereldpremière van "Roseland". Dit solostuk voor dwarsfluit en hoorn is geschreven door onze eigen dirigent Dirk Wambacq. Roselien (dwarsfluit) en Roeland (hoorn) waren de solisten.

2016 Op 2 september wordt het nieuwe lokaal achter De Steenberg feestelijk ingehuldigd.

2017 Dit jaar geen bowling of zoektocht tijdens ons ledenfeest. We steken de armen uit de mouwen voor de voorbereiding van het jaarlijkse tuinfeest van 'De Eglantier'.

2018 Ilse Vekemans neemt de fakkel over als voorzitter